Il·lustració de retrats de personatges literaris

Sobre #BooksAndRoses

El 23 d’abril és Sant Jordi, i també el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor de la UNESCO, el dia en què l’amor i la literatura se celebren massivament a tot Catalunya i, cada cop més, en molts altres indrets del món, i en què la gent intercanvia llibres i roses (#BooksAndRoses) com a mostra d’agraïment. En un sol dia s’arriben a vendre, a Catalunya, més d’1,5 milions de llibres i més de 6 milions de roses. Des de fa molts anys aquesta celebració s’ha anat estenent pel món i els darrers anys ja s’han celebrat uns 150 esdeveniments organitzats per voluntaris en 50 països. Fem que tothom celebri el 23 d’abril intercanviant llibres i roses (#Booksandroses)!

La campanya #BooksAndRoses (pàgina web, hashtag, xarxes socials) mostra la gran diversitat d’organitzadors i esdeveniments que hi ha al món (fora de Catalunya). Les motivacions són ben diverses: hi ha qui s’ha limitat a importar l’intercanvi de llibres i roses, i altres han celebrat tots els elements d’aquesta festivitat tradicional de Sant Jordi, i totes difonen i comparteixen la seva passió per la literatura, els llibres i la lectura.

il·lustració rosa vermella

El Saint Patrick’s Day (Dia de Sant Patrici) irlandès, o l’Any Nou Lunar ja fa temps que se celebren arreu. Intercanviar llibres i roses el 23 d’abril és una manera divertida de generar somriures i promoure la literatura, siguis on siguis. Volem compartir aquest costum amb tothom.

Durant l’any 2021 s’han comptabilitzat

Esdeveniments

ciutats

països

Qui ho organitza?

Els esdeveniments els organitzen una gran diversitat de voluntaris, com ara les comunitats catalanes a l’exterior i els centres culturals, nombroses llibreries (petites i grans), les delegacions i les oficines de la Generalitat de Catalunya a l’estranger (Institut Ramon Llull, Agència Catalana de Turisme, Acció, etc.) i particulars i altres col·lectius. La campanya #BooksAndRoses difon la diversitat de les celebracions arreu del món i se centra en aquest lloc web. Va ser l’editora nord-americana Liz Castro qui va tenir, l’any 2013, l’original idea d’agrupar la informació de tots els esdeveniments vinculats amb llibres i roses del 23 d’abril en una única pàgina web. Des que l’intercanvi de llibres i roses va començar a ser una tradició als anys 20 del segle passat, s’han organitzat celebracions semblants en diferents llocs del món (tal com s’explica al flyer que trobareu al peu d’aquesta pàgina o a la pàgina “Descàrregues”).

Com va començar l’esdeveniment de regalar llibres?

Qualsevol excusa és bona per regalar llibres! A Catalunya, Sant Jordi, el 23 d’abril, s’ha celebrat des de fa uns 600 anys —des del 1436—, però no va ser fins el 1929 que l’escriptor i editor valencià resident a Barcelona Vicent(e) Clavel va organitzar una fira local per promoure els llibres i la lectura. Va triar el 23 d’abril perquè coincidia amb l’aniversari de les morts de Miguel de Cervantes i William Shakespeare. L’any 1995 la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor. Fes un cop d’ull a aquest flyer, hi queda tot explicat.

Sant Jordi és l’equivalent al dia de Sant Valentí?

Sí i no. És cert que per Sant Jordi es dona a la parella un llibre i una rosa, però l’èmfasi es posa en els llibres, i el fet de regalar-los no es limita només a les parelles —els pares també regalen llibres als seus fills o bé els amics ho fan entre ells—, i totes les dones reben una rosa (sí, generalment les dones, però qui sap com pot evolucionar això en un futur).

Com pots participar a #BooksAndRoses?

Descarrega’t els flyers o les plantilles a “Descàrregues” i descobreix idees noves a la secció “Notícies“,  on trobaràs bones pràctiques i notícies d’arreu del món. Si només vols saber on es fan les celebracions per informar-ne els teus amics internacionals, fes una ullada al mapa de la secció “Esdeveniments“. Fes córrer la veu amb el hashtag #BooksAndRoses!

Rosa i llibre

Vull veure què faran el 23 d’abril a Barcelona i la resta de Catalunya!

En aquest lloc web trobareu només aquelles celebracions organitzades a l’exterior de Catalunya que inclouen l’esperit #BooksAndRoses, ja siguin celebracions tradicionals de Sant Jordi o no. Podeu seguir les celebracions a Catalunya a les xarxes socials amb els hashtags #SantJordi #SantJordi2022 o #SantJordi22.

Petals roses de Sant Jordi