La realitat es transforma, l’essència es manté. Com serà #BooksAndRoses2021?

Icona calendari

12 març, 2021

Recomanacions

Encara que la situació a la qual ens ha portat la pandèmia ens ha fet haver de renunciar a moltes coses, és cert que també se’ns ha descobert un món de noves possibilitats. Després d’aquests mesos, tots hem estat conscients de com de complicat pot resultar haver d’adaptar-se a una realitat desconeguda, però, també, ens hem adonat d’una cosa essencial; el canvi no té perquè ser fi, sinó que pot ser transformació.

Per això, des de BooksAndRoses estem convençuts que no podem deixar de celebrar l’intercanvi de llibres i roses que ja, des d’anys anteriors, s’estava convertint en un fenomen mundial. Ni totes les limitacions ni tota la incertesa poden amb l’essència d’un dia tan rellevant com ha estat i continuarà sent el 23 d’abril per a la cultura, la lectura i, en definitiva, la creativitat.

I les possibilitats són infinites. Prova d’això és la nostra experiència passada. Amb la situació enxampant-nos a tots per sorpresa, l’any passat, molts dels voluntaris organitzadors van saber adaptar-se, encara amb les limitacions de temps. Vols saber com?

 

A Nova York i a París van optar per festivals en línia. Els primers, van reinventar el seu festival anual i el van convertir en 3 dies consecutius de literatura en traducció virtual. En el cas dels segons, sota el hashtag de #ConfinésMaisLivres i amb el desig de celebrar Sant Jordi junts, van aconseguir unir l’exterior virtual i comú amb total seguretat en el que va acabar sent un festival en línia de microrelats, poesia, tuits i dibuixos infantils.

Molts altres es van animar amb els populars concursos. Des de dissenys de pòsters a Toulouse, fins a concursos literiaris a Quito, Guayaquil, Yucatán, Luxemburg i Stuttgart. Amb, fins i tot, concursos de fotografia com l’organitzat per l’Institut Ramon Llull o modalitats de dibuix com en els casos d’Itàlia i Portugal.

Una altra opció també van ser els cicles de seminaris o conferències virtuals. La dimensió en línia va permetre presentacions de literatura, llengua i obres catalanes organitzades en llocs com Yucatán, Zagreb o Luxemburg, on les limitacions no van ser una barrera per a convidar a la introspecció i fomentar la cultura de la lectura; determinants i crucials en temps d’aïllament.

En el cas de Luxemburg, a més, es va fer un recital poètic. Una iniciativa similar a l’austríaca, que va elaborar un programa conjunt d’artistes de Catalunya i Àustria situat a la frontera entre la literatura, la música, la interpretació i el teatre.

N’hi ha també que van optar pels sortejos. A Zagreb, la conferència incloïa un sorteig de les obres catalanes presentades i, a Costa Rica, enviar un dibuix de Sant Jordi t’incloïa entre els participants a una tauleta.

Vam veure fins i tot com a llibreries oferien ofertes, com en el cas de Bartleby & Co a Berlín o el Cercle culturel catalan du Québec, o com van arribar a regalar-se llibres, com va passar a Sao Paolo amb la biografia de Ramon Llull.

Es van organitzar, a més, diversos debats en línia i conferències obertes. Aquests van ser els casos de Quito, amb la presència del cantautor i poeta Joan Isaac des de Catalunya, Massachussets, en col·laboració amb el reconegut acadèmic i traductor literari Peter Bush o Quèbec.

Sens dubte, un de les activitats estrelles van ser els cercles de lectura en línia celebrats també a Quèbec i Madrid. Al cap i a la fi, potenciar el compartir l’amor pels llibres és sempre una aposta segura.

I no ens oblidem dels més petits. A Luxemburg no ho van fer i van organitzar una activitat origami des de casa.

Les iniciatives segueixen i segueixen. Des de propostes gastronòmiques a vídeos commemoratius i amb presentacions a escriptors. Moltes, a més, van ser les entitats que van compartir contingut amb recomanacions literàries i obres diverses (Benelux, Fiesole, Paraná i Hamburg).

La varietat va ser immensa i les expectatives estan altes. Què us sembla tot plegat?

Icona calendari

Altres notícies que us poden interessar

Comença #BooksAndRoses2022

Comença #BooksAndRoses2022

Sant Jordi s’apropa i nosaltres ja ens estem preparant. Un cop més #BooksandRoses comença i ho fa en un context de realitat “post-pandèmica”. En un dia on l’amor i la literatura són celebrats massivament a Catalunya, el món acompanya unint-se a la festivitat. Milers...