El 23 d’abril és Sant Jordi i també el dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor de la UNESCO, el dia que l’amor i la literatura es celebren massivament a tot Catalunya i, cada cop més, a molts altres indrets del món. La gent intercanvia llibres i roses (#BooksAndRoses) durant aquest dia com a mostra d’agraïment. En un sol dia s’arriben a vendre, a Catalunya, més d’1,5 milió de llibres i més de 6 milions de roses. Des de fa molts anys aquesta celebració s’ha anat estenent pel món i ja han estat uns 150 esdeveniments organitzats per voluntaris a 50 països els darrers anys. Fem que tot el món celebri el 23 d’abril intercanviant llibres i roses (#Booksandroses)!

La campanya #BooksAndRoses (pàgina web, hashtag, xarxes socials) mostra la gran diversitat d’organitzadors i esdeveniments que hi ha al món (fora de Catalunya). Les motivacions són ben diverses, hi ha qui s’ha limitat a importar l’intercanvi de llibres i roses, d’altres han celebrar tots els elements de la celebració tradicional de Sant Jordi. Totes les celebracions difonen i comparteixen la seva passió per la literatura, els llibres i la lectura.

 

Per què tot això?

El “Saint Patrick’s Day” (dia de San Patrici) irlandès o l’Any Nou Lunar (entre altres xinès) fa temps que s’estan celebrant a tot el món. Intercanviar llibres i roses pel 23 d’abril és una manera divertida de generar somriures i promoure la literatura siguis on siguis. Volem compartir aquest costum amb tot el món.

 

Qui?

Els esdeveniments són organitzats per una gran diversitat de voluntaris, com ara les comunitats catalanes a l’exterior i els centres culturals, nombroses llibreries (petites i grans), les delegacions i oficines de la Generalitat de Catalunya a l’estranger (Institut Ramon Llull, Turisme de Catalunya, Acció, etc.) i persones particulars i altres col·lectius. La campanya #BooksAndRoses difon la diversitat de les celebracions a tot el món i se centra en aquest lloc web. Va ser l’editora nord-americana Liz Castro qui va tenir, l’any 2013, la idea original d’agrupar la informació de tots els esdeveniments vinculats amb llibres i roses pel 23 d’abril en una única pàgina web. Des que l’intercanvi de llibres i roses va començar a ser una tradició als anys 20 del segle passat, s’han organitzat celebracions semblants a diferents llocs del món (tal i com s’explica en flyer que trobareu al peu d’aquesta plana o a la plana de Descàrregues).

 

Té sentit que hi participis si …

… tens ganes de generar somriures! Intercanviar llibres i roses (#BooksAndRoses) pel 23 d’abril és una mostra d’estima, un gest simple i simpàtic que ret homenatge als llibres, la literatura, els escriptors i el plaer de la lectura en general. Assabenta’n els teus amics a tot el món!

 

Com pots participar a #Booksandroses?

Apunta’t al butlletí fent clic aquí, descarrega’t els flyers o les plantilles aquí i descobreix idees noves al nostre blog on trobaràs bones pràctiques i notícies d’arreu del món. Si només vols saber on es fan les celebracions –per informar-ne els teus amics internacionals fes un ullada mapamundi. Fes córrer la veu amb el hashtag #BooksAndRoses!

 

Com afegir una celebració al mapamundi?

Si vols incrementar la difusió de la teva activitat fora de Catalunya, fes clic aquí per enviar-nos tots els detalls. Idealment, amb un enllaç a informació ja publicada a en el lloc web o perfils de les xarxes socials dels organitzadors. El nostre lloc web inclourà aquest enllaç perquè sigui la font d’informació central en cada moment.

 

Com va començar això de regalar llibres?

Qualsevol excusa és bona per regalar llibres! A Catalunya el Sant Jordi, el 23 d’abril, s’ha celebrat des de fa uns 600 anys –des de 1436– però no va ser fins l’any 1929 que l’escriptor i editor valencià resident a Barcelona Vicent(e) Clavel va organitzar una fira  local per promoure els llibres i la lectura. Va triar el 23 d’abril perquè coincidia amb l’aniversari de les morts de Miguel de Cervantes i William Shakespeare. L’any 1995 la UNESCO va declarar el dia 23 d’abril “Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor”. Fes un cop d’ull a aquest flyer on s’explica tot.

 

És el Sant Jordi l’equivalent del dia de Sant Valentí?

Sí i no. És cert que el dia de Sant Jordi es dóna un llibre i una rosa a la parella però l’èmfasi es posa en els llibres. I el fet de regalar llibres no es limita només a les parelles, els pares regalen llibres als seus filles, els amics es regalen llibres entre ells, i totes les dones reben una rosa (sí, generalment les dones, però qui sap com pot evolucionar això en un futur).

 

Vull veure què faran el 23 d’abril a Barcelona i la resta de Catalunya!

En aquest lloc web trobareu només aquelles celebracions organitzades a l’exterior de Catalunya i que inclouen l’esperit #BooksAndRoses (siguin celebracions tradicionals de Sant Jordi o no). Podeu seguir les celebracions a Catalunya a les xarxes socials amb els hashtags #SantJordi #SantJordi2020 o #SantJordi20.

Així va ser l’edició de 2019!
  • 162 esdeveniments
  • 100 ciutats
  • 40 països
Visualitza i descarrega la infografia en l’idioma que escullis. Pots obtenir més documents a la pàgina de descàrregues.